Duurzame_Uitkomst_Logo

De energieprijzen blijven maar stijgen en met name de gasprijs bereikt recordhoogtes.

Er zijn verschillende manieren om te besparen op jouw energierekening, ook als je geen budget hebt om grotere investeringen te doen. Je kan slimmer omgaan met apparaten die energie en elektriciteit gebruiken en overstappen naar een andere energieleverancier.

Er zijn enorm veel mogelijkheden om energiezuinig te leven: je kunt al beginnen met kleine aanpassingen. Wil je vandaag nog beginnen met energie besparen en duurzaam wonen? Duurzame Uitkomst geeft je alvast 7 tips om direct energie (en geld) te besparen!

Onze tips:

Ben jij allang met deze besparingstips aan de slag gegaan en wil je nu echt werk maken van verduurzaming? Neem dan contact met ons op via onderstaande button. 

Één op de tien Nederlanders doet het licht niet uit, wanneer hij/zij de kamer verlaat. Door een simpele aanpassing van deze gewoonte, is het mogelijk veel energie te besparen.

Het vervangen van een gloeilamp is een goede optie om energie te besparen. Zelfs wanneer deze lamp nog goed werkt, is het verstandig deze te vervangen met een spaar- of ledlamp. Met een LED lamp bespaar je zo’n 85% elektriciteit ten opzichte van de gloeilamp. Tevens gaat de LED lamp een stuk langer mee.

Veel apparaten gebruiken nog stroom, terwijl ze op stand-by modus staan. Dit heet sluipverbruik. Driekwart van deze kosten zijn te vermijden door de apparaten simpelweg uit te zetten wanneer je deze niet gebruikt. Met een stekkerdoos is het mogelijk meerdere apparaten in één keer uit te schakelen. De stekkers hoeven dus niet uit het stopcontact te worden gehaald.

Een groot deel van de energierekening bestaat uit de kosten voor gas. Het grootste deel daarvan komt door het gebruik van de verwarming. Hierop kan op verschillende manieren bespaard worden. Een slimme thermostaat kan de verwarming automatisch uit of lager zetten op momenten dat je slaapt, of niet aanwezig bent.

Zo bespaar je veel energie zonder dat je comfort er onder lijdt. Gemiddeld bespaart een slimme thermostaat zo’n €150 per jaar op de energierekening.

Ook kan je overwegen de verwarming standaard een graad lager te zetten. Meestal merk je dit niet, maar dit scheelt ongeveer €90 per jaar. Mocht dit oncomfortabel worden, dan kan je alsnog een uur voor het slapen gaan de verwarming lager zetten. Dit bespaart zo’n €20 per jaar.

Moderne elektrische apparaten gebruiken veel minder energie dan oude modellen. Kies er daarom ook voor om de oude apparaten in te ruilen voor nieuwe. Het grootste gedeelte van de elektriciteitsrekening gaat op aan witgoed. Hieronder vallen bijvoorbeeld vriezers, wasmachines, vaatwassers en drogers. Witgoed is goed voor zo’n €280 per jaar op de energierekening.

Mocht je nog een oud apparaat thuis hebben staan, wissel deze dan in voor een nieuwe. Let bij het kopen op het label op het apparaat. De letters op het label geven aan hoe energiezuinig het apparaat is. Het inwisselen van deze apparaten kost natuurlijk geld, maar aangezien ze zo energiezuinig zijn, is dit zo terugverdiend.

Het verwarmen van water zorgt voor veel energieverbruik. Daarom is het verstandig om zuiniger om te gaan met het gebruik van warm water. De douche zorgt voor 80% van het totale warme water verbruik in een huishouden. Daarom is er met het douchen het meeste te besparen. Er zijn meerdere manieren om te besparen op warm water. Douche ten eerste niet te lang: maximaal 5 minuten. Wanneer je standaard 5 minuten doucht bespaar je zo’n 15.000 liter water en 60m3 gas per jaar. Dit staat gelijk aan €60 per jaar.

Gebruik daarnaast ook een waterbesparende douchekop. Waar een normale douchekop zo’n 9 liter per minuut doorlaat, laat een waterbesparende ongeveer 7 liter per minuut door. Mocht je een stapje verder willen gaan? Een zonneboiler is een goed middel om veel energie te besparen!

Steeds meer Nederlanders wisselen van energieleverancier. In 2018 kozen 1,4 miljoen mensen om over te stappen, een stijging van 7,7% ten opzichte van 2017. Maar waarom wordt er massaal gewisseld van energieleverancier? Nederlanders worden zich steeds meer bewust van het belang van groene energie, en kiezen daarom vaak voor een groene leverancier.

Door over te stappen, kan er wel €300 worden bespaard op de energierekening! Wij kunnen je helpen bij de keuze van een voordelige en duurzame energieleverancier.

Wanneer je last hebt van warmteverlies in je huis, kan dit onaangenaam zijn en bovendien kost het enorm veel extra energie.

Je kan je huis laten isoleren door middel van vloer- muur- en dakisolatie, maar je huis zelf deels isoleren hoeft ook niet moeilijk te zijn. Wat je zelf kan doen, is het opzoeken van spleten en kieren en deze te dichten. Bij spleten en kieren bij een raam of deur, is het mogelijk een tochtstrip aan te brengen. Mocht er een kier in het kozijn zitten, kan je het beste kit gebruiken om dit op te vullen. Hiermee maak je je huis al een stuk aangenamer en scheelt het uiteraard energie.

Je kunt ervoor kiezen om je huis beter te isoleren. Voorbeelden van isolatie zijn vloer- en bodemisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en isolerend glas. Het isoleren van je huis kost geld, maar door de energiebesparing verdien je het aankoopbedrag binnen elke jaren weer terug.

Eerdere posts