Duurzame_Uitkomst_Logo

Zonnepanelen: 4 factoren die invloed hebben op de opbrengst

Bijna elk dak in Nederland is geschikt voor zonnepanelen. Grote kans dus dat die van jou daar ook bij hoort. Maar de opbrengsten per dak verschillen nogal. We hebben de vier belangrijkste factoren voor je op een rij gezet.

1. DE RICHTING VAN JE DAK

Een tuin op het zuiden is voor veel mensen een ideaal, omdat je dan lekker in de zon kunt zitten. Hetzelfde geldt eigenlijk voor zonnepanelen op een schuin dak. Voor een zo hoog mogelijke opbrengst van je zonnepanelen is zoveel mogelijk zon nodig. Een dak op het zuiden levert dat op. Een dak op het oosten en westen zijn ook nog steeds geschikt, al leveren ze wel iets minder op. 

Heb je een plat dak? Dan is de richting minder belangrijk want je kunt zelf de panelen een kant op richten. 

2. DE HELLING VAN JE DAK

Ook de helling van jouw dak is van invloed op de opbrengst. Een hellingshoek van 20 tot 50 graden levert het meeste op. Bij een plat dak kun je de helling bepalen met een speciaal frame. Het nadeel van een plat dak is wel dat er wat minder panelen per vierkante meter op passen. De panelen veroorzaken namelijk zelf een beetje schaduw. Weet je de hellingshoek en richting van je dak? Milieu Centraal heeft een handige tabel ontwikkeld die het effect van de richting en helling toont. De beste score is 100 en 50 is wel het minimum.

Invloed richting en helling bij zonnepanelen (bron: Milieu Centraal)

Invloed richting en helling bij zonnepanelen (bron: Milieu Centraal)

3. DE HOEVEELHEID SCHADUW OP JE DAK

Heb je een perfect schuin dak op het zuiden, maar woon je in het bos? Dan is je dak waarschijnlijk toch niet zo geschikt. Een beetje schaduw is niet erg, de meeste huizen hebben dat wel. Stelregel is dat er op het deel van het dak waar je zonnepanelen plaatst minimaal de helft van de dag zon moet zijn.

Wanneer niet al je panelen de hele dag in de zon liggen is het verstandig een power-optimizer of micro-omvormer aan elk paneel te koppelen. Deze apparaten zorgen ervoor dat de schaduw op één van je panelen niet de opbrengst van je complete systeem zonnepanelen verlaagt.

4. DE BESCHIKBARE RUIMTE OP JE DAK VOOR ZONNEPANELEN

Hoeveel energie je op jouw dak opwekt is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt. Dakramen en schoorstenen verkleinen het oppervlak en daarnaast is het belangrijk dat de panelen minimaal 20 centimeter van de dakrand en nok afliggen. Een nieuw zonnepaneel is gemiddeld 176 bij 104 centimeter groot.

Hulp nodig bij het berekenen? De handige zonnepanelencheck van Milieu Centraal helpt je bij het maken van een eerste inschatting. Ga hier naar de Zonnepanelencheck.

EEN OFFERTE OP MAAT

Denk je dat jouw dak geschikt is? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag bij je langs voor een adviesgesprek en een vrijblijvende offerte op maat.

Eerdere posts